Kendini İyileştiren Beton
25 Ağustos 2020“Bu yazı Delft University of Technology, Faculty of Civil Engineering and Geosciences, Department of Materials and Environment – Microlab, Delft, the Netherlands çalışan H. M. Jonkers'ın araştırmasından, kendisinden izin alınarak düzenlenmiştir. Makalenin orijinali için tıklayın”
Beton, içerisinde temel olarak su, çimento ve agrega barındırır. Kimi durumlarda günümüz teknolojileri ile birlikte farklı kimyasal maddelerin de bu karışıma eklenmesiyle son ürün olan betonun ömrünün uzatılması, akışkanlığının artırılması, kimyasal dayanıklılık sağlanması gibi çeşitli amaçlarda ürün geliştirmeleri yapılmaktadır.
Betonarme yapılarda karşılaşılan temel problemlerden biri betonda oluşan çatlaklardır. Bu çatlaklar zaman içinde su sızıntıları ile birlikte beton içinde bulunan donatıların paslanmasına, dolayısıyla yapının ömrünün ve dayanımının azalmasına yol açmaktadır. Problemin önüne geçmek için düzenli olarak yapılması gereken bakım onarımlar hem çok maliyetli hem de yüzde yüz etkili olmamaktadır. Bu probleme çözüm üretilebilmesi amacıyla Dünya çapında çeşitli araştırmalar sürdürülmektedir.
Bu araştırmalardan biri de Delft Üniversitesinde yapılan çalışmadır. Bu çalışmada araştırmacılar beton karışımı içerisine genişletilmiş gözenekli kil partikülleri içine yerleştirdikleri canlı fakat uyku halindeki bakterileri kullanarak beton yüzeyinde oluşan mikro düzeydeki çatlakların organik olarak kapatılması incelenmiştir. Çalışmada bakteriyel betondaki çatlak iyileşme mekanizmasının, muhtemelen kalsiyum laktatın kalsiyum karbonata metabolik dönüşümü yoluyla meydana geldiği ve bu da çatlakların kapanmasını sağladığı düşünülmektedir.
Çalışma sonucunda kontrol örneği ile bakteriyel örnek karşılaştırıldığında, bakterilerin gerekli kimyasal çözünmeleri gerçekleştirerek çatlakların tamamının kapatılmasını sağladığı görülmüştür. (Detaylı bilgileri yazının orjinalinde bulabilirsiniz)
Bu çalışma da göstermektedir ki kimyasal çözümler yerine organik çözümlerin hayatımıza girmesi, geleceğimiz açısından umut vericiliğini korumaktadır.